Je standaard AGV opleuken

Het is zo’n typisch Hollands dingetje: aardappels, groenten, vlees. Ik heb het daar niet zo op, niet in de bekende klassieke vorm, omdat je zoveel meer kunt doen met je eten dan dat begrip dat elke Nederlander wel kent. Ik eet dat al weinig, maar als ik het doe dan probeer ik wel een bord op tafel te zetten dat net wat luxer uitziet, maar dat niet heel veel bloed zweet en tranen hoeft te kosten. Twee dingen waarmee ik dat voor elkaar krijg, zijn aardappelmousseline en wortelpuree (de V was ossenhaas met rode wijnsaus). De eerste is een gastronomische klassieker, de tweede heb ik zelf in elkaar geflanst en was een verrassend succes.

aGV

Voor 2 personen:

Nodig voor wortelpuree:
5 wortelen
1 sjalot
Scheutje room
Snufje kaneel
Twee klontjes boter
Scheutje olijfolie

Nodig voor aardappelmousseline:
300 gram kruimige aardappelen
3 teentjes knoflook
30 ml slagroom
40 ml olijfolie
15 gram boter

Voor de wortelpuree: warm de oven voor op 200 graden.

Schil de wortelen, verwijder het groen en snijd ze doormidden. Hussel met een klein beetje olijfolie en peper en zout door elkaar, leg op een bakplaat en rooster in ongeveer een half uur gaar. Voel met een mesje of het ook goed gaar is; als je niet makkelijk door de wortel heen glijdt, laat dan nog iets langer staan.

Pel de sjalot en snijd in dunne ringetjes. Bak in wat olijfolie en boter, totdat het licht begint te bruinen. Doe met de gare wortel (inclusief verwarmde olie en boter) in een blender. Doe hier een klein scheutje slagroom, een extra klontje boter en een heel klein beetje kaneel bij. Pureer tot het zo fijn mogelijk is. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Voor de aardappelmousseline: schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken. Pel de teentjes knoflook. Doe de aardappelen en knoflook in een steelpan en zet net onder water. Breng met een snufje zout aan de kook. Laat koken tot het gaar is: als je erin prikt met een mes en de aardappel glijdt eraf of valt uit elkaar, dan is het goed. Giet af, doe terug in de pan en bak kort droog.

Warm de slagroom en boter op, tot de boter gesmolten is. Giet bij de aardappelen en plet fijn. Doe het mengel in een fijne zeef en duw het er met een pollepel door. Giet dan de olijfolie bij de aardappelen en roer rustig door met een houten lepel: probeer dit zo kort mogelijk te doen, dat is het beste voor de structuur. Proef en breng op smaak met (witte) peper en zout.

De wortelpuree en aardappelmousseline kunt je op verschillende manieren presenteren. Ik maakte caneles van de mousseline en heb de wortelpuree via een spuitzak op het bord gedaan. Maar doe hier vooral wat het moment je ingeeft. 😉

Plaats een reactie