Tomatensaus (met pasta)

Basics, iedereen heeft ze nodig en iedereen heeft zijn eigen. Ik val graag terug op een tomatensaus en hoewel je die op 1001 manieren kunt maken, is de basis toch echt heel simpel. Daar vandaan kun je verder eindeloos variëren: groenten, vlees, vis, kaas, of niets van dat alles… Grove saus of fijne saus? Ook dat kan, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Penne tomatensaus en worst

Nodig voor 2 personen

1 blik tomaat in blik
1 tl tomatenpuree
Steeltjes van 1 bosje basilicum
1 teen knoflook
1 sjalot
tl tl honing

Extra
3 merguezworstjes
1 bakje aspergetips
Parmezaanse kaas

Snipper het sjalotje en snijd de knoflook en de steeltjes van 1 bosje basilicum fijn. Fruit 2 minuutjes aan en voeg een goede theelepel tomatenpuree toe. Fruit nog 2 minuutjes aan en voeg dan de tomaat uit blik toe. Ik gebruik zelf het liefst een blik met cherrytomaatjes, want die zijn net wat zoeter, maar je kunt ook gepelde tomaten, tomatenblokjes of zelfs passata (400 gr) gebruiken. Voeg een theelepel honing toe en laat 10 minuutjes sudderen. Breng op smaak met peper en zout.

En klaar is Kees!

Zo makkelijk is het dus. Vervolgens kun je met deze basic saus weer eindeloos variëren:

– Pureer glad of laat juist grof voor meer textuur in je saus
– Voeg (gedroogde) chilipeper toe voor extra pit
– Voeg extra kruiden toe (bijvoorbeeld een theelepel oregano, wanneer je de saus op je pizzabodem wil smeren)
– Voeg groenten toe (al dan niet rauw en laat beetgaar worden in de saus)
– Roer er een goede eetlepel ricotta door en serveer bij pasta met garnalen
– En ga zo maar door…

Voor deze foto deed is de saus bij wat opgebakken stukjes merguezworstjes (velletje verwijderd), om daar stukjes aspergetips nog vijf minuutjes in op te waren. Daar ging de penne bij en wat Parmezaanse kaas over: in 15 minuutjes had ik hiermee een uitstekende pasta op schoot!

Niets moet van mij, maar één ding stiekem toch wel: als je dit als pastasaus gebruikt, kook je pasta dan beetgaar (1 minuutje korter dan de verpakking aangeeft), doe de afgegoten pasta bij de saus en bak nog een minuutje mee. Dan neemt de pasta de saus beter op en smaakt het altijd beter.

2 gedachtes over “Tomatensaus (met pasta)

  1. Pingback: Tagliatelle met tomatenroomsaus en garnaal – Eten is gevoel

  2. Pingback: Eten is gevoel

Plaats een reactie