Krokant buikspek

Als je ouders langskomen om bij je te eten, moet je wel weer eens ff uitpakken. Ik deed dat met een driegangendiner, waarbij het buikspek het pièce de résistance werd. Ik had dit nog nooit op, laat staan dat ik het gemaakt had, maar hey: een stuk varken insnijden en in de oven zetten kan toch nooit moeilijk zijn? Dat was het ook niet, maar het smaakte werkelijk waar verrukkelijk. Een soort pulled pork, maar dan met een belachelijk lekker stuk krokantheid. Jum!

Buikspek

Nodig voor 4 personen

800 gram buikspek met zwoerd (ongeveer 12x12cm)
1 el venkelzaad
0,5 el peperkorrels
1 tl grof zout
1 tl knoflookpoeder
Appelsap
Whisky

Snijd de avond van tevoren de zwoerd van buikspek in met een scherp mes. Zorg dat je niet tot het vlees komt: maak dus ongeveer snedes van een goede halve centimeter. Dit kun je op elke wenselijke manier doen, ik sneed om de centimeter in. Hiermee wordt de zwoerd lekker krokant en zorg je dat je het na het bereiden makkelijk kunt snijden.

Overgiet het buikspek vervolgens met kokend water, waardoor de insnedes mooi stevig worden. Het ziet er dan zo uit:

Buikspek prep

Dep het stuk vlees goed droog. Doe de kruiden in een vijzel, stamp fijn en smeer het buikspek ermee in, ook een beetje aan de onderkant. Doe vervolgens in je braadslede, dek af met folie en zet in de koelkast.

Verwarm je oven voor op 140 graden. Doe wat appelsap en whisky (verhouding 3 tegen 1) in de braadslede bij het buikspek, ongeveer een centimeter hoog en zeker niet tot aan de zwoerd. Zet vervolgens een uur of drie in de oven. Check af en toe of er genoeg vocht in de braadslede zit: zo niet, vul dan bij.

Na drie uur zet je de oven op 200 graden en laat het vel in 15-20 minuutjes krokant worden. Is het nog niet mooi goudbruin, laat dan nog wat langer staan. Haal uit de oven en laat minimaal een kwartier rusten.

Hierna kun je het buikspek insnijden op de inkepingen die je hebt gemaakt. Ik heb het geserveerd met zelfgemaakte appelmoes, de gepekelde venkel die ik hier ook al maakte en zelfgemaakte aardappelkroketjes. Een waar genot!

Buikspek met appelmoes

Plaats een reactie